Ukonpolku Lieksassa Jäkäläkankaan luonnonsuojelualueella

17.2.23


Itä-rajan tuntumassa on rauhoitettu luonnonhoitometsä ja se kuuluu vanhojen metsien suojeluohjelmaan. Sen läpi kulkee Ukonpolku, joka seurailee enimmäkseen Ukonsärkän harjujonoa, mutta reitillä on myös kosteampia paikkoja pitkospuineen. Polku kokonaisuudessaan on 4,5 km pitkä. Ukonlammen rannalla, kauniissa erämaamaisemassa on siisti laavu tulipaikkoineen.


Ukonpolulle pääsin näppärästi Joensuun ladun retkellä. Ajoimme auton metsäautoteitä pitkin pohjoispään parkkipaikalle. Ennen kuin päästiin suojelualueelle, näkyi laajat aukkohakkuualueet. 

Suojelualueella viimeistään pääsi erämaatunnelmaa. Polku oli toki selkeä ja reitti merkitty, mutta puut ja metsät olivat vanhoja. Palokoroja oli merkkinä aiemmista metsäpaloista. Karhun jätökset polulla muistutti, kenen mailla ollaan. Muhkurainen mänty kiinnitti huomion. Mikähän sitäkin vaivaa?

 

Laavu oli kauniilla paikalla. Koska meillä oli hyvin aikaa, eikä ollut vielä nälkä, osa meistä käveli vielä loppupätkän eli 2 km polkua eteläpään parkkipaikalle. Polku kulki särkkää pitkin ja näkymät olivat Ukonlammelle kauniit. Alkoi olla jo vähän ruskaa.

Todella mielenkiintoiseksi paikka muuttui, kun kurkisti laavun sisällä olevaan postilaatikkoon. Vieraskirjan lisäksi siellä oli kansio ja kirja. Tekstit oli kirjoittanut mies, joka oli vuosien ajan käynyt laavulla ja kirjoittanut päiväkirjanomaisesti ajatuksia ja tapahtumia ylös. Kirjoituksia täydensivät taidokkaat valokuvat. Heräsi ajatus, että tuonne laavulle on joskus tultava ihan ajan kanssa. Olla yötä ja lukea kirjat läpi.

Maisemaa Ukonlammen laavulta ja polun ympäristöä katsellessa, on helppo ymmärtää, kuinka tuosta paikasta  on tullut jollekin se rakas ja merkityksellinen paikka. Siellä tuskin koskaan on nuotiolla ruuhkaa, eikä maiseman kuvaamiseen tarvitse jonottaa. Pieni pala todellista luonnonrauhaa.

 

Reitin tarkempia tietoja: Outdooractive

Ukonpolku Lieksan karttapalvelussa

Koli.fi

ViaKarelia

Minulla oli oikea kamerakin retkellä mukana, mutta muistikortti oli viallinen. Yksikään kuva ei tallentunut, enkä ottanut kännykälläkään kovin montaa otosta. Linkin takaa löytyy kuvia Ukonpolulta: Anssi Vainikan luontokuvia Ukonpolulta.

 

Lähtöpaikat Google mapsissa polun pohjois- ja eteläpäästä:

Lähetä kommentti

Blogin instagram