Kananmunan kuivaaminen kiertoilmauunissa

9.6.21


Kananmuna on hyvää, helppoa, energiatiheää ja melko vaivatonta retkievästä kuivattuna. Kuivattua kananmunaa saa ostettua valmiina ja se on ihan käyttökelpoista, mutta sitä on helppo kuivata myös itse. Silloin voi valita juuri sellaiset kananmunat, joista itse tykkää, sillä kananmunien maussa on todella eroja. 

Kuivatusta kananmunasta onnistuu letut ja munakkaat ja lisäksi sitä voi käyttää muihin ruokiin proteiinilisänä ja saostamaan keittoja.

Meille on ostettu tutusta kanalasta suurempi määrä kananmunia kerrallaan, joten kuivasin nyt niistä. Ne ovat ainakin tuoreita.

Ohje kananmunan kuivaamiseen


Riko kananmunien rakenne rikki, mutta älä vaahdota.

Muotoile leivinpaperista (tai foliosta) reunallinen ’vuoka’. Jos jostain löytyisi laakea silikonivuoka, kuivaisin siinä. No, ei siitä vuokaa tullut, kun neljä vatkattua munaa pysyivät hyvin leivinpaperin reunojen sisäpuolella.

Kaada rikotut munat uunipellin päällä olevalle leivinpaperille ja tasoittele varovasti.

Kuivaa kananmunia kiertoilmalla 50 asteen lämpötilassa. Joissain ohjeissa on, ettei kiertoilmalla tarvitse pitää uunin luukkua raollaan, mutta minä laitan puukauhan luukun väliin, niin varmasti kosteus haihtuu pois.

Sekoittele ja kääntele munamassaa välillä. Tarkkaile, ettei kananmuna pääse ruskistumaan.

Neljän munan kuivumiseen kiertoilmalla menee noin 4 - 5 tuntia, riippuen, kuinka ohueksi kerroksessi munamassan saa pellille levitettyä.

Kun kananmuna on mielestäsi kuivaa, hienonna se tehosekoittimella tai kuten minä, kahvimyllyllä. Ostin varta vasten edullisen kahvimyllyn, sillä en saanut muilla laitteilla kovin hienojakoista munajauhetta. Mutta se ei haittaa, vaikka kananmuna jäisi karkeammaksi, sillä se on ennallistunut ihan hyvin karkeampanakin. 

Hienonnuksen jälkeen jauheen voi vielä käyttää lämpimässä uunissa, jotta viimeisetkin kosteudet poistuvat.Vierastan käyttää säilytyksessä muovipusseja, koska niistä saattaa tarttua muovinmakua ruoka-aineisiin, niin purkitin munajauheen lasipurkkiin ja laitoin jääkaappiin odottamaan vaellukselle lähtöä. Vaellukselle pakkaan munajauheen tuplispussiin.

 

Säilyy: Vähintään vuoden. Säilytän varmuuden vuoksi kylmässä.

Käyttö: Ennallistetaan kylmällä vedellä eli annetaan liota noin 10 minuuttia.

1 muna = 2 rkl munajauhetta + 1 dl vettä

Peruslätty

Nykyisin on aamuisin maistunut letut, tietysti jauhottomina ja sokerittomina, paremmin kuin munakas. Mutta nämä letut sopivat myös tortillaletun tapaisiin ruokiin suolaisen täytteen kanssa. 

2 - 3 rkl kuivattua kananmunaa
1 - 2  tl psylliumia
1 dl vettä
ripaus suolaa


Sekoita kuivattu kananmuna ja psyllium kylmään veteen. Anna ennallistua vedessä noin 10 min. Paista voissa. Blinipannulla annoksesta tulee kaksi lettua.


Lähetä kommentti

Blogin instagram