Tandoorikanaa vhh-retkiruokana

16.6.20


 

Helppo vhh eli vähähiilihydraattinen retkiruoka syntyy kuivatusta jauhelihasta, kuivatuista wokkivihanneksista, mausteista ja rasvasta. Tandoorikana on herkullinen ruoka, johon kuuluu tietyt mausteet, kookosmaito ja rasvaksi laitetaan kookosöljyä ja/tai voita. Tämän kanssa maistuu myös vhh-naanleipä.


Useamman päivän retkelle keto tai vhh retkiruoka kannattaa tehdä kuivatuista aineksista. Ruoka-aineet säilyvät paremmin eivätkä paina paljon. Rasvaa ei voi kuivata, joten sen osuus ruoka-aineiden painosta on suurin, niin senkin takia on järkevää kuivata muut ruokatarpeet.

Retkiruuista on helppo saada maistuvaa omaan suuhun sopivilla mausteilla. Lempiruokiini kuuluvat Intialaiset ruuat. Niissä mausteet tekevät siitä sen oikeanlaisen. Eri mausteilla voi saada muuten samoista aineksista ihan eri ruuan. Jos broilerin vaihtaa naudan jauhelihaan, mausteet taco- tai cajunmausteisiin ja kookosmaitojauheen kuivattuun tomaattikastikkeeseen, saa helposti ihan eri ruuan.

Jos haluaa tehdä lempiruokaa retkelle kerralla enemmän, mausteet on helpoin lisätä koko annokseen jo kypsentyessä. Mausteet kypsyvät samalla ja niiden aromit tulevat paremmin esille. Mutta mausteet voi lisätä myös vasta retkellä ruuan lämmitysvaiheessa.


Tykkään simppeleistä ohjeista ja teen mielelläni lempiruokiani kerralla useamman. Tämä ohje on tehty niin, että olen tehnyt kerralla neljä annosta. Kun paistaa ja kuivaa 400 g jauhelihaa, niin se on helppo jakaa neljään. Joskus tosin jaan kolmeen, jolloin ruokaan tulee enemmän proteiinia. Nämä ovat yksilöllisiä juttuja, ja jokainen katsoo itse, kuinka paljon tarvitsee energiaa ja miten sen jakaa eri ravinteiden kesken.

Kasvikset on parasta kuivata erikseen, jotta ne kuivavat tasaisesti. Menin nyt kuitenkin sieltä, missä on aita matalin ja kuivasin valmiin wokkivihannessekoituksen, jossa ei ollut perunaa ja noukin maissit pois.


Hiilarit useissa kasvissekoituksissa on 3 - 6 g/100g. Koska en oikein tykkää porkkanasta ja sitähän näissä vihannessekoituksissa tuntuu aina olevan paljon, poistin suurimmat palat. Summamutikassa arvioiden lopullisen pussin painoksi jäi 400 g eli kun tuon jakaa neljän ruuan kesken, niin siitä voi helposti laskea hiilarimäärät.


Valitettavasti kookosmaitojauhe on melko hiilaripitoista. Biona kookosmaitojauheessa on 30 grammassa eli 4 rkl hiilihydraattia 6,63 g. Jos laittaa 3 rkl, silloin kookosmaitojauhemäärän hiilihydraatit jäävät alle 5 g ja jos sen jättää kokonaan pois, tässä tapauksessa annoksen hiilarit tulevat vain wokvihanneksista 3,7 g. 4 rkl kookosmaitojauhetta antaa mehevän kookoksenmaun ruokaan, mutta kolmekin voi riittää. Jokainen tehköön ratkaisunsa itse.

Broilerinjauhelihan kuivaaminen

Paistoin huoneenlämmössä lämmenneen broilerinjauhelihan tilkassa vettä paistinpannulla. Liha ei saa ruskistua. Samalla pilkoin lihaa pienemmiksi murusiksi. Kun liha alkaa olla kypsää, sekaan voi laittaa mausteet. Sekoitin oman tandoormaustesekoituksen, jota voi myös vasta ruuanlaittovaiheessa.

Kuivaa broilerinjauheliha 60 asteessa esimerkiksi kiertoilmauunissa. Sekoittele ja pilko lihaa pienemmäksi kuivaamisen välillä. Kuiva jauheliha tuntuu hiekkamaiselta. Lihan voi säilyttää ennen retkeä jääkaapissa tai pakastimessa, niin se ei varmasti pilaannu.

Punnitse kuiva jauheliha ja jaa sopiviin annosiin. Jos on kuivannut 400 g, niin sen voi jakaa helposti neljään annokseen. 1/4 on vähän vajaa 1 dl.

Wokvihannesten kuivaaminenValitsin tähän ruokaan Pirkka itämaiset wokvihannessekoituksen. Keitin jäisiä vihanneksia hetken pienessä määrässä vettä ja valutin vedet hyvin pois. Pienensi isohkoja pavunpalasia pienemmiksi. Noukin isoimmat porkkanapalat ja maissit pois, koska en tykkää niistä.

Kuivasin Oraksen kasvikuivurissa noin 40 asteessa. 400 g pakastevihanneksia kutistui 40 g:aan.

Tandoorimaustesekoitus 

Tämä annos riittää 400 grammaan jauhelihaa.

1 tl inkiväärijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl korianterin siemeniä hienonnettuna
1 tl juustokuminaa eli jeeraa (tai enmmän jos tykkää)
1 tl paprikajauhetta
2 ml/ripaus chilijauhetta
1/2 tl suolaa tai maun mukaan. Voi lisätä vasta retkellä.

Tandoorikanan valmistus retkiolosuhteissa

1 annos
noin 32 g kuivattua broilerinjauhelihaa, jossa on mausteet jo mukana tai lisää tässä vaiheessa 1/2 rkl mausteseosta
10 g kuivattuja wokvihanneksia
2 dl vettä
4 rkl Biona kookosmaitojauhetta (tai 3 rkl, jos haluat hiilarit alle 5 g:n)
1/4 dl kookosöljyä tai 30 g voita tai näiden sekoitusta

Sekoita kaikki ainekset rasvaa lukuun ottamatta yhteen ja liota kuumassa vedessä 20 - 30 minuuttia. Kylmässä vedessä voi liottaa myös, mutta siinä menee kauemmin ja pilaantumisen riski kasvaa. Kun ainekset ovat ennallistuneet keitä tandoorikanaa noin 7 - 10 minuuttia. Lisää rasva loppuvaiheessa. Anna hautua kannen alla jonkin aikaa.

1 annoksessa on suuntaa-antavasti laskettuna energiaa 675 kcal, Rasvaa 55 g, proteiinia 33 g, hiilihydraattia 10 g. Mausteita ei ole tähän laskettu mukaan.

Vhh Naanleipä

Intialaisiin ruokiin kuuluu kylkeen Naanleipä. Aivan yhtä hyvää ja verensokereita nostattavaa leipää ei saa ilman vehnäjauhoja, mutta jos makunystyröihin on yhdistynyt naanleipään kuuluvana nigellan siemenet, niin niiden ja voin kanssa voi saada riittävän makunautinnon.

Retkellä on mukava muutenkin paistella tuoretta leipää siemennäkkiläivän sijasta ja tämä perusohje sopii sellaisenaan paistettavaksi. Siihen voi myös lisätä siemeniä, kananmunaa, kuitujauheita, mausteita ja jauhosuhteita muuttamalla saa eri makuista leipää.


Vhh leivän perusohje

 1 dl mantelijauhoa
1/2 dl pofiber
1/2 dl kookosjauhoa
1 rkl psyllium
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Lisää naanleipään 1/2 rkl nigellan siemeniä halutessasi.

Lisää pussissa olevaan kuiva-aineseokseen 1/2 dl vettä ja sekoita hyvin. Jaa sopiviin annoksiin ja paista pannulla voissa tai kookosöljyssä.

Lähetä kommentti

Blogin instagram