Keskiyön aurinko Pyhä-Nattasilla

15.8.22Kesäyön on onni omanani...


Valuessani kesällä 2022 pohjoisen reissultani kohti kotia, pysähdyin mm. Sompion luonnonpuistossa ja kävin yöretkellä Pyhä-Nattasilla. Olen keran käynyt tällä hienolla tunturilla päivällä ja hieno paikka se on kyllä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Mutta pohjoisen yötön yö ja keskiyön aurinko on jotain niin mystistä, että jos sen kokemiseen on vain mahdollisuus, kannattaa lähteä yölliselle retkelle. Itse aika-ajoin uniongelmaisena ja melkein aina väsyneenä, on vaikea muuttaa unirytmiä tai se tuntuu vähän pelottavaltakin. Pääseekö siihen hataraan unirytmiin, valvoo päivällä, nukkuu yöllä, helposti ja nopeasti enää kiinni.

Pysäköin auton lähtöpaikan parkkipaikalle, joka oli tasoitettu sitten viime kerran. Huussikin oli rakennettu ja se on varmasti hyvä asia, sillä pyhä-Nattaset on suosittu käyntikohde.

Pyhä-Nattaset on on ollut muinainen saamelaisten palvontapaikka ja kivitoorit ovat olleet jumalolentojen asuinpaikkoja Ja voihan se olla vieläkin niin. Siellä käydessä on hyvä huomioida se, ettei häpäise paikkaa sopimattomalla käytöksellä. Kunnioita paikan pyhyyttä, vaikkei se ei sitä sinulle olisikaan.

Itselleni Pyhä-Nattasten huipulla tulee rauhallinen olo ja aika hurahtaa huomaamatta katsellessa ympäröivää maisemaa, joka avautuu hyvällä säällä kauas. Voi miten pieniä me olemmekaan tässä maailmankauikkeudessa.https://www.luontoon.fi/sompio/reitit

2 kommenttia :

Blogin instagram