Retkiruokaa ketona

5.5.20

 


Kun on jo aikansa ollut tietyllä ruokavaliolla, ei halua luopua siitä retkelläkään. Päivä- ja yhden yön retkellä se ei ole ongelma, mutta pitemmillä, kun haluaa että kantamukset eivät olisi aivan valtavan painavia, pitää jo vähän suunnitella syömisiään.


Ketogeenistä ja vähähiilihydraattista ruokavaliota voi toteuttaa monella eri tavalla. Oma lähtökohta ylipäätään aloittaa vhh oli verensokerin tasaisena pitäminen ja kakkostyypin diabeteksen siirtäminen hamaan tulevaisuuteen. Olen välillä ketoosissa, mutta en pyri siihen. Minulle on sopinut vähän suurempi hiilihydraattimäärä, mutta pidän sen kuitenkin reilusti alle 100g/päivä. Samalla kun verensokeriarvot ovat parantuneet, pieni ylipainokin on lähtenyt.

Perinteisesti retkiruuat ovat erittäin hiilihydraattipitoisia. Tämä perustuu siihen, että on ajateltu ihmiskehon ottavan suurimman osan energiansa hiilareista. Mutta jos elimistö on oppinut käyttämään energiakseen rasvaa, se toimii rasvalla. Verensokeri pysyy tasaisena, mieli virkeänä ja rinkka ehkä vähän kevyempänä. 

Mitä syödä retkellä?

Valmiita vähähiilihydraattisia retkiaterioita ei juurikaan ole. Kuivattua kananmunaa ja juustoa saa, mutta niitä on tosi helppo kuivata itse. Munakas ja letut ovat vakkari eväitä, jotka täyttävät hyvin vatsaa ja pitävät hyvin nälkää.

Koostan parhaani mukaan aterioita kuivatuista kananmunasta, naudan ja broilerin jauhelihasta, tonnikalasta, juustoraasteesta, fetajuustosta, paprikasta, kesäkurpitsasta, sipuleista, miniluumutomaateista, paseeratusta tomaattista, kuivatuista marjoista, maitojauheesta, kookosmaitojauheesta, jne. Mausteet, voi ja öljy, koskenlaskijajuusto ja nälkä saavatkin ruuan sitten jo maustumaan hyvältä.

Ei kaikki kokeilut ole onnistuneet. Välillä kaipaan retkiruokiin riisiä ja pastaa, koska niillä on helppo saada maukasta ruokaa. En valmista kaikkia aterioita alusta loppuunn asti itse. Yleensä syön yhden isomman aterian ja jos on aikaa ja energiaa, teen sen kuivatuista aineksista. Aamulla syön munakkaan tai chiavanukkaan kahvin kanssa, päivällä jotain helppoa, valmista ja nopeaa kuten metukkaa siemennäkkileivän ja voin kanssa. Pähkinöitä on aina matkassa.


Mitä sinä syöt retkellä tai vaelluksella mieluiten?Lähetä kommentti

Blogin instagram