Paras näkkäri vaellukselle ja pari muuta suosikkia

20.8.20


 

Miltä kuullostaisi näkkäri, jossa on leivän lisäksi päälliset mukana ja vieläpä kuivatussa muodossa? Aika hyvältä mielestäni, joten tässä tulee vaelluksellakin hyväksi testatuttu siemennäkkileipä. Se paras näkkäri.Jos pitäisi nimetä kolme huippusyömistä tai juomista viimeisimmältä vaellukselta, ne olisivat ehdottomasti kaiken kattava näkkäri, valmis pikarasvakahvi ja letut tuoreiden marjojen kanssa. Kaikki sopivat keto- ja vhh-ruokavalioon, jota parhaani mukaan yritän noudattaa. Itselleni sopii ehkä vähän runsaammat hiilarit pidemmillä retkillä, mutta pidän ne kuitenkin kohtuullisina ja ne ovat muuta kuin puhtaaseen sokeriin perustuvia. Siemennäkkärin ja lettujen ohje on jutun lopussa.

RasvakahviRasvakahvi yksinkertaisuudessaan on kahvia ja voita. Kotona vatkaan sekaan vielä kananmunan, jolloin kahvista tulee pehmeävaahtoinen munalatte. Oikeaoppiseen bulledproof kahviin käytetään korkealaatuista luomukahvia, gheetä ja mct-öljyä. Olisi ihan hienoa jaksaa kokkailla retkilläkin, mutta hienoa on myös se, että jotain saa myös valmiina.

Sain lahjaksi paketin Warriors coffeen instant rasvakahvia. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta täytyy sen verran kehua tuotetta, että vaikka se ei oikeaa kahvia, itsetehtyä rasvakahvia tai munalattea täysin yks'yhteen korvaakaan, kokonaisuutena ja helppotekoisena voisin kuvitella sitä vielä ostavani jollekin pitemmälle retkelle mukaan.

Tarkoitukseni oli ottaa murukahvia lisäksi ja suunnittelin jopa maidonvaahdottimen tai matcha-teen bambuisen vispilän ottamista mukaan, jolla voisi myös kuivatun kananmunan vatkata voin lisäksi kahviin. Lisäksi käytössä oli mct-jauhe, jota voi sekoittaa mihin vain rasvalisäksi.

Päädyin kuitenkin ottamaan pelkästään pikarasvakahvin mukaan, enkä kaivannut muuta. Juon yleensä kahvia vain aamulla. Ainoa huonopuoli oli jäljelle jäävä roska, mutta alle viikon mittaisella vaelluksella sillä ei ollut merkitystä.

Paras näkkäri

Koska ruokahalu tuppaa menemään helposti retkillä, yritin satsata sellaisiin ruokiin, jotka maistuvat takuuvarmasti. Itsetehtyyn näkkäriin voi laittaa niitä siemeniä mitkä maistuu ja näin sain itselle sopivan sekoituksen. Kananmuna ja juustoraaste sitovat ainekset yhteen ja tuovat lisäenergiaa ilman jauhoja.

Periaatteessa siemennäkkäriin voi käyttää mitä lempisiemeniä tahansa, mutta pienikokoiset kiinnittyvät helposti kestäväksi palaseksi. Olen lisännyt joskus myös vähän kurpitsansiemeniä ja hyvin ne siinä kuitenkin kestivät.


Ohjeesta tulee koko pellillinen, josta leikkasin 16 palaa. Paistamisen keskivaiheillä levystä voi saksilla leikata palaset ja jatkaa sen jälkeen paistamista ja kuivattamista. Varsinkin jos näkkäri ei mene heti käyttöön, kanattaa kiinnittää huomiota siihen, että näkkäri on täysin kuivaa. Se kannattaa säilyttää ilmavasti vaikka paperipussissa.

Kaiken kattava siemennäkkileipä

2 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
3 dl (noin 100g) juustoraastetta esim. mozzarella
2 - 3 kananmunaa
2 tl kuminaa
1/2 - 1 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna hetken tekeytyä. Levitä pellille tasaiseksi kerrokseksi vaikka kahden leivinpaperin välissä kaulimella rullaillen. Katso, että reunat tulevat yhtä paksuksi.

Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Leikkaa paloiksi ja jatka paistamista 100 asteessa kypsäksi, 20 - 40 minuuttia. Vsro, ettei ruskistu liikaa tai pala. Kypsää näkkileipää voi sen jälkeen kuivattaa uunin jälkilämössä tai 40 asteessa. Säilytä ilmavasti.

Retkelle pakkaan paperipussiin ja rinkassa suojaan jollain sopivalla ja kevyellä muovirasialla esim. kirsikkatomaattirasialla.

Koko annoksen ravintosisältö: Energia 1752 kcal, rasva 149 g, hiilarit 7 g, proteiini 90 g.
Jaettuna 16 palaan, yhden palan ravintosisältö: Energia 110 kcal, rasva 9 g, hiilarit 0,4 g, proteiini 6 g.


Vhh retkiletut
Syön kananmunia normaalisti paljon, mutta jostain syystä vaelluksella kuivatusta kananmunasta tehdyt ruoat joskus ällöttävät. Pienellä psyllium lisällä munakas muuttuu letuksi ja tuoreiden marjojen kanssa täyttäväksi herkuksi. Minä tykkään paistella niitä aamulla blinipannulla. Lettuja voi syödä myös suolaisen täytteen kanssa tortillojen tapaan.

2 - 3 rkl kuivattua kananmunaa
1/2 tl psylliumia
1 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita kuivattu kananmuna ja psyllium kylmään veteen. Anna ennallistua vedessä noin 10 min. Paista voissa. Blinipannulla annoksesta tulee kaksi lettua.

Lähetä kommentti

Blogin instagram