Kolmanneksi pienin kansallispuisto Pyhä-Häkki hurmasi

12.5.23

 

Etäläisen Suomen ikimetsä humisee Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä. Se on muinoin ollut maata, joka ei ole kelvannut kenellekkään ja jäänyt valtion liikamaaksi kulkuyhteyksien puutteen ja soisen maan vuoksi. Meidän onneksi. Metsä on saanut kasvaa koskemattomana ja sinne pääsee nyt viehättävää, puiden reunustamaa (ja asfaltoitua) tietä pitkin. Tie kulkee kansallispuiston halki. Lue lisää www.luontoon.fi/pyha-hakki


Kolme kohdetta kerralla -retkellä loppukesällä 2022 poikkesin Salamajärveltä Kolovedelle mennessä tässä kolmanneksi pienimmässä kansallispuistossa. Koska en tiennyt millainen paikka Pyhä-Häkin kansallispuisto on yöpyä, päätin käydä vain päiväretkellä ja valitsin reilun 3 km pituisen Mastomäenpolun käyden lisäksi Kotajärven rannalla olevalla tulistelupaikalla. Tämä lisäsi matkaan reilun kilometrin.

 

Vastapäivään mentäessä polku kulkee Riihinevan polkua pitkin ja minä valitsin suon puoleisen polun. Pyhä-Häkin kansallispuistosta puolet on suota. Infotaulu esitteli suokasvillisuutta ja yritin bongailla lihansyöjäkasveja sammalen seasta. Pian polku sukelsi kuitenkin hämärän metsän siimekseen.

 

 

 

Kotajärven keittokatos yllätti viihtyisyydellään. Katos oli tilava ja samalla suojaisa ja avoin. Harmittelin, kun en voinut jäädä yöksi, sillä teltalle olisi varmaan löytynyt paikka, järvessä olisi voinut käydä uimassa ja iltaa istua takkatulen liekkiä katsellen. Pyhä-Häkin kansallispuiston alueella saa tehdä tulet vain tässä Kotajärvellä, mutta leiriytyä voi missä vain. Suositus on kuitenkin, että leiriydyttäisiin taukopaikkojen läheisyyteen. 

Tein pienet tulet ja paistoin eväsmakkarat. Hiillosta odotellessa etsin geokätkön.Tämä suloinen taukopaikka vei todella sydämeni.

Pois mennessä jatkoin läpi aarniometsän Mastomäenpolkua pitkin. Puiden keski-ikä on 250 vuotta ja matkalla on nähtävyyksinä Vanha iso puu, kun vähän poikkeaa reitiltä Kotajärven polkua pitkin ja jonkin verran nuorempi Iso puu. Mahtavia ikihonkia molemmat toisten vanhojen puiden ympäröimänä.

 


Jostain syystä otin kuvia aika vähän. Tässä kaikki. Mutta kuvia löytyy esimerkiksi Retkipaikan jutusta https://retkipaikka.fi/pyha-hakin-kansallispuisto-saarijarvi/
Lähetä kommentti

Blogin instagram