Luontaisesti gluteenittomat aamiaisletut

31.7.22

 

Kananmmuna on huippuruokaa ja se on sitä myös vaelluksilla. Otan sitä kuivattuna mukaan useamman yön vaelluksille. Munakas ei jostain syystä maistu, niin teen sen sijaan viljattomia lettuja psylliumjauheen avulla.Psyllium


Psyllium on jänönratamon siemenjauhetta ja sitä käytetään gluteenittomassa leivonnassa sitkostamaan taikinaa. Joskus se maistuu suussani hieman sienelle ja letuissa se muuttaa kananmunan makua niin, ettei se maistu selvästi enää munakkaalle.

Psylliumissa on paljon liukoista kuitua. Se tasapainottaa vatsan toimintaa ja auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta. Se myös muidenkin kuitujen tapaan tasapainottaa verensokeria. Ei mikään hullumpi aines vaellukselle, koska sitä voi lisätä melkein ruokaan kuin ruokaan.

Kananmunan seassa psyllium sitkostaa taikinaa ja sen käsittely vaatii vähän harjoittelua. Psyllium klimppiintyy todella nopeasti. Myös eri valmistajien tuotteet käyttäyttyvät hieman eri tavalla.

Kuivatut marjajauheet


Kotimaisia marjajauheita valmistaa useampi yritys. Omat suosikit lettuihin ovat tyrnijauhe ja Biokian keltainen marjajauhemix, joka sisältää tyrnin lisäksi lakkaa ja ruusunmarjaa.

Biokian sivulla sanotaan, että "ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa 1-1,5 dl tuoreita marjoja ja sisältää rutkasti vitamiineja, antioksidantteja ja kuitua - ja valtavan määrän makua."

Stevia sweet chrystal


Makeutusaineista olen pitänyt erytritolia ja stevioliglykosidia sisältävästä jauheesta. Siinä on vähän vaniljan makua. Sokeria siinä on ihan vähän.

Yksi teelusikallinen SteviaSweet Crystal -kidemakeuttajaa vastaa kahta teelusikallista sokeria.

Kuivattu kananmuna


Kananmunaa voi kuivata itse esimerkiksi tällä ohjeella. Itse olen ollut nyt laiska ja olen käyttänyt valmiina myytävää kananmunajauhetta.


Marjan retkiletut

4 lettua blinipannulla

4 rkl kuivattua kananmunaa
1,5 dl kylmää vettä
1 - 2 rkl marjajauhetta esim tyrniä
1 - 2 tl psylliumia
Ripaus suolaa
Voita paistamiseen


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi lukuun ottamatta psylliumia. Se kannattaa sekoittaa joukkoon viimeisenä. Aluksi kannattaa lisätä psylliumia vähän esimerkiksi reilu teelusikallinen, sekoittaa tehokkaasti, ettei se klimppiinny ja paistaa letut heti, ennen kuin tainasta tulee liian paksua.

Aluksi taikina voi olla melko juoksevaa ja ensimmäisen letun paistaminen vaivatonta. Seuraavat ovat sitten jo enemmän venyvää taikinaa, jota pitää lastalla varovasti levitellä pannulle. Myös pannun pyörittäminen auttaa taikinaa levittäytymään letun muotoon. Pieni silikonilasta on melkein ehdoton apuväline näiden lettujen paistamisessa.

Letusta tulee paksumpi kuin tavallisista, jolloin se myös tarvitsee enemmän aikaa kypsyäkseen. Paistamisen aikana lettua voi painella lastalla ohuemmaksi.

Valmiin letun päälle voi laittaa voita lisäenergiaksi tuoreiden marjojen ja Stevia Sweet Chrystallin kanssa.


Perusketolettujen ohje on täällä julkaisun lopussa: https://www.sydanrinnassareppuselassa.fi/2021/03/paras-nakkari-vaellukselle-ja-pari.html
Lähetä kommentti

Blogin instagram