Ruskaretket - muistelua ja haaveilua tulevista syksyn retkistä

30.8.22

 

Syksy on mielestäni vuoden ihanainta aikaa ja ruska kuuluu siihen olennaisesti. Yleensä hehkutetaan Lapin ruskaa ja onhan se ainutlaatuista juuri maaruskan takia. Viime vuonna ruska oli näyttävä myös muualla Suomessa, ainakin Pohjois-Karjalassa.


Ruska on sitä, kun kasvit ja lehtipuut valmistautuvat talveen. Lehtivihreän hajotessa ja paetessa syvemmälle turvaan kylmyyttä, puiden ja kasvien lehdet muuttuvat keltaisiksi. Punaisen värin kasvit valmistavat erikseen. Tutkijat eivät vielä tiedä miksi. Kylmyys ja pakkanen ei vaikuta ruskan alkuun, vaan puut seuraavat päivän lyhenemistä ja pimeän ajan pitenemistä.

Yle: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/04/mista-tulevat-syksyn-ruskan-varit

Suomen luonto maksumuurin takana: https://suomenluonto.fi/artikkelit/ruskan-arvoitus/


 

Ruskavahti

Kun ötökkäkyselyt somekanavissa vähenevät, alkaa ruskan odotus. Ruskavahdilla voit katsoa todennäisen ruska-ajan eri puolella Suomea.

Kansainvälistä matkailua edistävä Visit Finland on julkaissut verkossa tekoälyä hyödyntävän Ruskavahti-palvelun, joka kertoo milloin ja mihin päin Suomea kannattaa matkustaa, jos haluaa päästä nauttimaan kauneimmasta ruskasta.

https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2022/ruskavahti-kertoo-mista-loytyy-suomen-paras-ruska

Kaukokaipuu -blogi

Monni Himari kirjoittaa blogissaan parhaat vinkit Lapin ruskan kokemiseen, milloin ja minne kannattaa suunnata.

https://kaukokaipuumatkablogi.net/lapin-ruska-milloin-on-paras-ruska-aika-lapissa/


 

Omat ruskaretket

Tähän olen koonnut kuvina ja linkkeinä omia ruskaretkiä. Kurkkaa linkeistä katsomaan enemmän kuvia!

Ylläs-Pallas kansallispuisto

Lapin ruskaa olen ensimmäisen kerran päässyt näkemään ja kokemaan vuonna 2017 Pallaksella. Olin viikon retkellä Joensuun Ladun kanssa ja teimme majapaikastamme päiväretkiä joka päivä eri kohteisiin. Käytössämme oli bussi, joten pääsimme helposti liikkumaan Muonisossa ja Enontekiöllä. Valitettavasti sattui sateinen viikko, joten jouduimme sumplimaan retkiä. Jotkut tunturikohteet jätettiin suosiolla käymättä, sillä sumupilven keskeltä ei olisi nähnyt mitään. 
 

Korvatunturi

 

Korvatunturilla kävin vuonna 2020. Ruska oli ehkä jo lopuillaan, mutta tuolla havupuuvaltaisella alueella oli vielä kaunista tunturikoivujen hehkuessa keltaisena ja maan punaisena männiköissä.

https://www.sydanrinnassareppuselassa.fi/2021/03/Korvatunturi%20Korvatunturinmurusta%20ja%20Rakitsat%20syksylla%202020.html

Susitaival Pohjois-karjalassa

 


Upeana ruskavuonna 2021 vaeltelin Itä-Suomen metsissä ja sain täyden annoksen ruskaa myös täällä. Olen sanonutkin, että jos Sirkka ikonen tunsi olevansa prinsessa Itä-kairan punaisilla matoilla, minä tunsin olevani prinsessa Itä-Suomen kultaisissa saleissa.

https://www.sydanrinnassareppuselassa.fi/2021/11/ilomantsin-saloilla-susitaipaleella.html

Patvinsuo 


Karhutunturi Sallan Naruskassa


Kolin Räsävaara

Loppuruskan retki Räsävaaraan oli hyvästijättö ruskalle.

https://www.sydanrinnassareppuselassa.fi/2021/10/ruskaraappiaiset-rasavaaralla.html

Koitajoki https://www.sydanrinnassareppuselassa.fi/2022/10/koivusuon-luonnonpuisto-ja-pirhunkierto.html

Lähetä kommentti

Blogin instagram