Mustaa ja Valkeista: Outokummun Särkiselän retkeilyreitit

4.10.22


Vaikka retkikartta.fi on hyvin kattava kokoelma retkireittejä, siellä ei ole läheskään kaikkia näkyvissä. Yksi puuttuva on Outokummussa, Pohjois-Karjalassa sijaitseva Särkiselän erä- ja luontokeskuksen ja Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalueen ympäristön reitit ja palvelut. Alueella on leirintäalue, jossa on kesäisin kahvio, monenlaista majoittumisvaihtoehtoja, välinevuokrausta ja matkailuinfoa. Kalastukseen on monenlaista palvelua.


Reitit kulkevat särkkiä pitkin, vesistöjen rannoilla ja jonkin verran metsissä ja valitettavasti talousmetsämaitten kohdilla myös avohakkuualueilla. Siistejä laavuja ja tulentekopaikkoja on runsaasti. 

Luontopolku on 7 km, Valkeisen kierros 3 km ja Mustan kierros on 4 km pitkä reitti. Minulla oli vähän hankala hahmottaa näitä reittejä kartoilla, koska jossain puhutaan luontopoluista ja joissain taas on eri mittaisilla reiteillä omat nimet. Tämä ei varmaan kaikille ole ongelma, mutta piirtelin selkokartan, jos siitä on jollekulle muullekin hyötyä. Siinä on vain nämä kolme reittiä. Maastossa reitit on hyvin viitoitettu ja merkattu, joten siellä harhautumisen vaaraa ei ole, kun ensin tietää, mitä reittiä haluaa mennä.

Reittejä yhdistelemällä voi kulkea vielä eri variaatioita näistä merkatuista reiteistä ja Mustan kieroksella voi oikaista lyhemmälle reitille laavun kohdalla.

Avaa ja lataa tästä pdf-kartta

Lisäksi alueella on melontareittejä, joita en tähän omaan karttaan sijoittanut. Neljätoista kilometriä pitkä kahdentoista järven melontareitti kulkee alueen järvien läpi. Kartta löytyy sivun loppuosasta Mustavalkeisen linkin takaa.

Valkeisen kierros 3 km

Eräänä iltana kävin kävelemässä lyhimmän reitin, joka kuljettaa Valkeisen ympäri. Jätin auton Mustantammen parkkipaikalle, josta pääsee myös muille reiteille ja kaikki kulkevatkin osittain samaa polkua pitkin Valkeisensärkän päällä. Särkkä onkin kaunis kävellä ja satuin olemaan paikalla kauniissa ilta-auringossa. Maisema oli täälläkin vähän kuin Petkeljärvellä, jossa polkuja menee harjujen päällä, joita ympäröi vesistöt.

 

 


 

 

Lähdin kävelemään kierrosta vastapäivään ja aika pian olinkin kohdassa, josta oli viitta telttailualueelle. En malttanut siellä poiketa, mutta uskoisin paikan olevan ainakin kaunis. Pitääkin joskus käydä katsomassa, onko siellä tosiaankin teltoille paikkoja. Aika kivikkoista oli maasto.

Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalueella on polkujen lisäksi lasten kalapaikka, jonne pääsee Mustan kierron reitillä ja autolla. Reitin varrella on useita laavu ja nuotiopaikkoja, mutta pistäydyin vain Valkeisen isosaaressa olevalla paikalla. Laavu sijaitsi oikein kivalla paikalla. Teltoille ei löytynyt tasaista maata, mutta ripparin saa varmasti ripustettua. puita taisi olla aika niukasti, joten omat puut kannattaa varata mukaan, jos mielii tulia tehdä.

 


 Valkeisen polku kulki myös pitkospuilla Nevalahdessa pienen soistuman yli, mutta muuten polku oli kovaa ja kivikkoista. Kaikenkaikkiaan mukava reitti sunnuntai-iltakävelyksi. Totta puhen, reittia ja alue yllätti positiivisesti kauniilla maisemallaan ja vaikka aukkohakkuita oli matkalla, ne olivat sen verran pieniä alueita verrattuna koko kierrokseen.

 Mustan kierros ja luontopolku

Tarkoitus olisi käydä kävelemässä nämä kaikki kolme kierrosta tämän syksyn aikana. 

Linkkejä alueen reiteille ja palveluihin

https://www.sarkiselka.fi/

https://www.outomatka.fi/era-ja-luontokeskus2/ 

https://www.mustavalkeinen.fi/

 

Mustantammen parkkipaikka GoogleMapsissa:

Lähetä kommentti

Blogin instagram